Ana içeriğe atla

Metatarsus Adductus




Metatarsus adductus; ayaktaki yamukluk. Doğuştan gelen bir sıkıntı. Farklı sebepleri olabiliyor. Genetik, travma, vs. Ertuğrul'un ayağında olmasını rahimde sıkışmış olmasına bağladılar.


Metatarsus, pes ekinovarus (clubfoot) ile karıştırılabiliyor. Clubfoot artık iyice çarpılmış ayaklar..Buyurunuz görseli :



Aslında daha doğduğu gibi annem fark etmiş ayaklarda bir terslik olduğunu.  Ben 3. gün, hastaneden  eve geldiğimiz zaman çocuğu detaylı inceledim herhalde ki o zaman fark ettim.  5 günlükken kontrole gittiğimiz zaman sanırım, ortopedi doktoruna gösterdik. Helal olsun dedi iyi fark etmişsinizz. ( evet bence de helal olsun bize; doğumdan sonra çocuk doktoru inceliyor sözde bebişleri incik cincik dimi... neyse işte... )

Doktor;" öncelikle bir masajla başlayalım; sora atel ,özel ayakkabı ve ameliyat gerekecek..1 hafta masaj yapın, düzelme olmazsa alçıya alırız hemen, sonra duruma göre hareket ederiz. Aslında hemen ameliyata alırım normalde böyle bir hastayı ama siz camiadansınız, bilinçli bir annesiniz bu şekilde bir başlayalım bakalım .. " dedi.. 1 haftalık lohusa kadını düşünün şimdi... Düşündünüz mü... Ben bir de biraz fazla yaşadım lohusalığı o yüzden o aklınıza gelenleri 2 ye 3 e falan çarpın; işte o benim halim ... :)


Bunlar ve açlış için kullandığım foto, 5. gününde çektiğimiz fotoğraflar:







Biz tabi hemen ameliyat falan yook dedik.. Öğrendim masajı uyanık olduğu nerede ise her an elim çocuğun ayağında... Ama bir taraftan ne yapalım nasıl olacak diye de düşünüyoruz.

Annemin öğrencilerinden birisi ortopedist olmuş ona ulaştık; bir kaç tanıdık doktora sorduk falan. 3 aşağı 5 yukarı aynı şeyleri söylediler. Ama ilk günkü kadar umutsuz değildi tepkiler..

Bu masaja başladıktan 4 gün sonraki fotoğraf :



Bunlar da masaja başladıktan yaklaşık 1 hafta sonraki :






Ne kadar zaman sonra tam hatırlamıyorum; maltepe üniversitesinde uzmanlığı tam da bu ayaklar ( metatarsus adductus,pes ekinovarus vs) olan bir profesöre gittik. Adam o kadar rahattı ve bizi o kadar rahatlattı ki; verdiğimiz bir dünya muayene ücretine helal olsun dedik çıktık :P  Masaja devam başka bir şeye gerek yok dedi...

Tabi gel zaman git zaman; araya başka sıkıntılar da eklenince ayak masajlarında gevşedim ben.. Ayak da baya bir toparladı görüntüde; iyi heralde günde 3-5 sefer yeter dedim. Zaten ekstra biiiirr dünya fizik tedavi hareketleri başladı, metatarsus ile ilgili hareketlere elbette devam ettim ama uyanık olduğu her saniye değil...


Bir ara ayak şeklinin oturması için kinesio bantlardan yararlandık..

Şimdi artık sıralamalar başladı. İki elinden tutarsak koşuyor nerede ise. Tek elinden tutunca da çoook korkarak da olsa yürüyor..

Bu aşamada ayaklarını basışında sıkıntı var. Tamam basıyor; ama yamuk basıyor. Evet düzelme var; ilk basmaya başladığı zamanlar ayağının üst kısmına doğru basıyordu, şimdi dışa basma gibi daha çok.. Yine de 3 ayda kendisi toparlayamadığına göre biraz desteğe ihtiyacı var.. 

O yüzden şimdi sırada dafo macerası var.. Bilek boyunda bir materyal ( daha uzun olunca adı afo oluyormuş ) . Oğluşun ayaklarından bugün ölçü alındı.. Bakalım nasıl günler bekliyor bizi...


Bunlar da bugünden fotolar.. Nereden nereye gelmişiz bakalım:





Bu da dafo için ölçüye başlarken..:

bu da afo- dafo vs ile ilgii yazım.. nedir neden kullanılır neye benzer .... : burası




Sevgiyle...

Yorumlar

  1. bizde aynı şeyi yaşadık görselden daha kötüydü karında sıkıştığı için ayak tabanı popoya değiyordu ilk baştan kalça çıkıklığı dendi filmler emarlar çekildi bize hep kalça çıkıklığı dendi anne karnındaki travmadan ezilmiş yürüyemez dendi . daha sonra bir doktor bulduk istanbulda bize bebeği devamlı kundaklayacaksınız dedi yarım kundak ortopedik ayakkabı ileride demirli ayakkabılardan vereceğim dediki gerek kalmadı ve bir masaj gösterdi her yarım saatte bir saatte aklınıza geldikçe yapın dedi . biz uyguladık deliriyordu yarım kundakla ve kesinlikle hazır bez kullanmıyorsun dedi eski yöntem bez onunda üçgen yapıp incecik günlük ped kadar ince takıyorduk ,hiç bir şeyi kalmadı çok dikkatli bakarsanız anlıyorsunuz. hiç yürüyemeyecek diye düşünmeye başlamıştık ben hatta resim bulursam atarım sana mailden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ertuğrul da hiç sevmiyor masajı. şimdi emekliyor ya pırr kaçıyor hemen çok zorlanıyorum yaparken..

      Sil
  2. bizede ameliyat dendi neler dendi durun durun arayacağım resimleri .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy ne zor günler geçmiş.. kaç yaşında şimdi.. toparladı mı iyice? gmail kullanmta özürlüyüm hala gözden kaçırmam umarım mail gelirse :) :p :(

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. baktım teşekkür ederim...

      zor zamalar geçmiş üzüldüm... destek için mutlu oldum :) karışık duygular yaşatıyorsun bana sevgili kuğucuğum :)

      Sil
  4. Allah dermansız dert vermesin, doktorunu, ilacını denk getirsin. Çok güzel ilerleme kaydedilmiş, maşallah. Tabi sizin gibi bilinçli bir ailesi olması sebebiyle, kuzucuk çok şanslı şapşik anne.
    Allah size sabırlar ve kolaylıklar versin ki tedaviniz rahatça devam etsin.
    Kocaman sevgiler, öpün benim için süt kokuluyu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim sayın istanbul hanimefendisi :) öpmem mi , hem de zevkle öperim :)

      Sil
    2. amin bu arada.. dua ve desteğin için teşekkürler :)

      Sil
  5. Zor zamanlar geçirmişsiniz ama azimle sabırla sevgiyle üzerine gitmişsiniz geçmiş olsun diliyorum size.

    YanıtlaSil
  6. İyileşmiş işte çok mutlu oldum Şapşik Anne :) Allah bahtını güzel eylesin, minik bebeğimizin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. henüz tam olarak değil ama evet iyileşti sayılır :9 teşekkürler.. amin.. :)

      Sil
  7. Slm şapsik anne bbm bebeğimde aynu rahatsızlık var ama sizin kinin ilk halini spn halini göremiyorum düzelir mı acaba diye tereddutteyim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu konuda sen de bir şeyler söylemek ister misin ? Haydi durma sen de fikrini söyle :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Synacthen Depot 1mg Ampul

Şimdi diyebilirsiniz bu nasıl bir yazı başlığı.. Başlık değil ilaç adı.. Haklısınız da.. Amacım bu ilaç hakkında yazmak..İlaç nedir , nerelerde kullanılır, bizimle alakası ne; ne tür etkileri var.. E bunların hepini bir başlığa sığdıramayınca ilacın adı en iyi başlık oldu :D Önce teknik bilgilerden başlayalım.. Nedir bu synacten.. Synacthen depot 1mg ampul kas içine yapılan bir enjeksiyon.. " Kabadan " iğne.. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayan bir ilaç. Böbrek üstü bezi çalışıyor mu diye test için de kullanılıyor. ACTH -adrenokortikotropik hormon  takviyesi..Vücudun kendi ürettiği steroidlerin artırılması ilk hedef genel olarak. Kortizol , glokokortikoid, mineralokortikoid, androjen.. Ülseratif kolit, crohn, romatizma, kanser gibi hastalıkların yanında bazı nöbet çeşitlerinde de kullanılıyor. Dünyada ESESS tedavisinde birincil tercih ACTH takviyesi.  Ayrıca diğer epilepsi türleri ve otizm için de kullanılıyor. Biz ESESS için kullanıyoruz.

Ayak bağı kesme

Fotoğraf alıntı.. Selam kizlaarrr.. Simcik şöyle bir durum mevzuu bahis.. Malumunuz benim minnak bir miktar geriden gelmekte..21 aylık henüz yürümedi. Başka şeyler de var tabii dee, bu yazının konusu geç yürüme~ yürüyememe..

Reflu ah reflu...

Ertuğrul doğduğu günden beri reflu sorunu yaşıyor. Biz hep patalojik bir reflu dedik ama doktorlara anlatamadık. Biz de de hata var gerçi, çocuk gastroentroloji ye gitmedik hemen.. 4 ay bittiği sıralarda kilo persentili artık %2ye kadar düşünce yeter dedik gittik.. Gastrotuss baby diye bitkisel içerikli ve zor bulunan ithal bir şurup yazdı doktor. Firma ile iletişime geçip yakın eczanelerden birisine göndermesi ile ulaşabildik ilaca. Hemen etkisi başladı. Kusmalar ciddi oranda azaldı, hatta gaz sancıları bile azaldı. ( aslında çocuğun midesi yandığı için kıvranıyor biz de gaz sanıyor idik muhtemel)